This post is also available in: RU (RU)

Комбуча – це ферментований безалкогольний злегка шипучий чайний напій, який став дуже поширеним у всьому світі в останні роки. Бурхливе зростання популярності Комбучі пов’язане з її приємним, свіжим солодко-кислуватим смаком, а також вмістом безлічі корисних мікроелементів, властивим іншим продуктам ферментації, таким як йогурт, кефір і кімчі.

Для посилення корисних властивостей та смакових якостей на фінальній стадії приготування напою в нього додаються різні натуральні інгредієнти — соки, спеції і трав’яні й рослинні екстракти.

Комбуча виготовляється шляхом ферментації чаю з цукром з використанням симбіотичної культури бактерій і дріжджів (SCOBY), яку часто називають «матір’ю» або «чайним грибом». Традиційний метод приготування може тривати до чотирьох тижнів. У результаті процесу ферментації виробляються органічні кислоти, корисні бактерії, вітаміни й антиоксиданти. Вважається, що живі бактерії є пробіотиками, а це ще одна з причин популярності напою.

Вважається, що Комбуча виникла в Китаї, де напій традиційно вживався протягом 2 тисяч років. Детальніше про історію Комбучі дивіться тут