This post is also available in: RU (RU)

Вчені з різних країн світу протягом останніх ста років вивчають корисні властивості ком бучі для здоров’я людини. Цей напій багатий на корисні бактерії, що схожі на бактерії в інших ферментованих продуктах, таких як йогурт, кефір, солені огірки й квашена капуста. Комбуча також містить і інші специфічні біологічно активні сполуки, які притаманні тільки їй.
У напої є вітаміни групи В, важливі незамінні мінерали й корисні органічні кислоти, такі як оцтова, глюкуронова і глюконова. Ці кислоти, за словами вчених, є протимікробними — борються з ростом бактерій. Вони також сприяють детоксикації, допомагаючи печінці позбутися небажаних сполук, які вона має вивести з організму.
Терапевтичний ефект комбучі в лікуванні окремих захворювань людини донині ще до кінця вивчений, але перші результати дуже великонадійні. Вчені продовжують вивчати вплив комбучі на:

зниження рівня холестерину;
зменшення рівня цукру в крові;
протимікробну активність;
зниження захворюваності на онко;
поліпшення функції печінки і роботи шлунково-кишкового тракту.
Нині найкраще вивчено антиоксидантні й пробіотичні властивості комбучі.

Комбуча містить антиоксиданти

Антиоксиданти — це речовини, які борються з вільними радикалами в вашому організмі. Вільні радикали — це сполуки, які постійно утворюються в організмі людини й можуть призводити до ряду захворювань, якщо їх рівень стає занадто високий. Без адекватної антиоксидантної активності вони дуже швидко можуть накопичитися — такий стан надмірного накопичення вільних радикалів у клітині називається окислювальним стресом. Тривалий окислювальний стрес може пошкодити життєво важливі внутрішньоклітинні структури, зокрема й ДНК.
Наше тіло виробляє антиоксиданти, щоб контролювати вільні радикали. Однак за несприятливого впливу факторів навколишнього середовища, напруженого ритму життя, куріння і надмірного вживання алкоголю природне вироблення антиоксидантів організмом знижується, а кількість вільних радикалів збільшується.
Для відновлення рівноваги слід вживати продукти з високим вмістом антиоксидантів.
У чаї, особливо зеленому, міститься багато поліфенолів, які є антиоксидантами. Ці дивовижні поживні речовини виводять вільні радикали з організму. Комбуча — це ферментований чай, що містить більшу кількість антиоксидантів, ніж звичайний чай, який, до речі, містить у 8–10 разів більше поліфенолів, ніж фрукти й овочі.

576c44ee89d8c.image
background-6-2

Пробіотичні властивості комбучi

Пробіотики — це продукти або напої, що містять живі культури бактерій, корисні для кишківника і всього організму. Пробіотиками вважаються всі харчові продукти, що проходять натуральну ферментацію, за винятком продуктів бродіння на дріжджах, які виробляють в основному алкоголь. Вони не є пробіотичними, оскільки високий вміст алкоголю, як правило, вбиває корисні бактерії, що негативно позначається на складі кишкової мікрофлори, а зайва кількість дріжджів може призвести до дисбалансу між корисними й шкідливими мікроорганізмами.
Комбуча разом з іншими продуктами природної ферментації сприяє збагаченню нашого організму пробіотичними культурами. Науковими дослідженнями доведено наявність багатьох корисних видів бактерій у комбучі. Їх склад може варіюватися від виробника до виробника залежно від географічного розташування і складу використовуваних у виробництві продуктів.

Головний висновок

Попри те, що нині комбучу офіційно не визнано лікарським засобом, вона може бути важливою складовою здорового способу життя.
Багаторічна історія вживання Комбучі є хорошим підтвердженням її репутації.
Пийте Jiva Комбуча і будьте здорові!